Tlačová správa: Čítanie mien obetí holokaustu

Pod záštitou a za účasti predsedu vlády SR Eduarda Hegera

Bratislava, 6. septembra 2022

Trinásta pietna spomienka „Čítanie mien obetí holokaustu“ sa uskutoční v stredu 7. septembra o 18.00 hod. v Divadle P.O. Hviezdoslava v Bratislave. Cieľom je prinavrátiť obetiam Šoa (holokaustu) ich dôstojnosť vyslovením ich mien. Podujatie je voľne prístupné pre verejnosť.

Predchádzať mu bude čítanie z príbehov preživších holokaust pre širokú verejnosť so začiatkom od 17.00 hod pred hlavným vstupom do divadla, na Laurinskej ulici 20.

Tento rok prijalo pozvanie čítať okolo štyridsať osobností verejného života na Slovensku. Medzi nimi Božidara Turzonová, Michal Kaščák, Zuzana Aufrichtová, Juraj Droba, Alexandra Bražinová, Michal Kovačič, Vera Wisterová, Daniel Pastirčák, Eva Andrejčáková, Marián Leško,  Marek Majeský, Braňo Závodský, Dado Nagy a ďalší. Čítať príde aj predseda vlády SR Eduard Heger, ktorý nad podujatím prebral záštitu. Mená obetí sú z deportačných listov z prvej vlny v roku 1942. Tento rok vyslovíme 50 mien zo zoznamu z transportu č. 9 z Trnavy a pokračujeme zoznamom obetí z transportu č. 12 z Nitry. Zoznam je zložený z rodinného a mužského transportu.

Obete holokaustu nemajú vlastné pomníky s náhrobným kameňom a menom. Legislatívou vojnového Slovenského štátu boli Židia len pre svoj pôvod najprv dehumanizovaní, potom deportovaní do koncentračných a vyhladzovacích táborov a tým cielene zbavení aj svojho občianstva. Ich mená cynicky vymenili za anonymné číslo vytetované na zápästie. Tento rok si pripomíname smutné 80. výročie začiatku transportov zo Slovenska.

Publicistka a spisovateľka Ľuba Lesná založila tradíciu každoročného čítania mien obetí holokaustu na Slovensku. „V továrni  na smrť zomierali ľudia ako čísla. Je priam našou povinnosťou prinavrátiť im ich mená a nezabudnúť na nich,“ zdôraznila Ľuba Lesná.

„Do februára 2022 som žil v uistení, že moja generácia a naše deti prežijú život bez vojny. Mýlil som sa! Ničím neospravedlniteľný útok Putinovho Ruska a jeho barbarská invázia na nášho suseda, suverénnu Ukrajinu, sa týka aj nás. Podobne ako v prípade II. svetovej vojny motivácie agresora, dnes Ruska, pošľapávajú elementárne hodnoty humanizmu a kresťanstva,“ dodal Peter Švec, predseda ICEJ Slovensko, ktoré sa pred rokmi podujalo zabezpečovať toto podujatie organizačne.

Súčasťou programu bude aj rozhovor s preživším holokaust Jurajom Sternom, ktorý sa podelí o dramatické svedectvo prenasledovania Židov na vlastnej koži.

V štyroch hudobných predeloch vystúpi Miro Tóth a jeho formácia Black Angels.

Na záver sa pomodlí bratislavský rabín Baruch Myers, evanjelická farárka z Modry-Kráľovej Sidónia Horňanová a katolický kňaz a prorektor Trnavskej univerzity Miloš Lichner.

Tradične sa budú vyhlasovať aj víťazi v súťaži o najlepšiu študentskú esej „Susedia, na ktorých sme nezabudli.“ Tento rok stredoškolskí študenti poslali doteraz najviac esejí. Odbornú kvalitu prác okomentuje a mená víťazov oznámi Ján Hlavinka, riaditeľ Dokumentačného strediska holokaustu.

Po skončení programu bude pred hlavným vchodom do DPOH prebiehať tichá spomienka spojená so zapaľovaním sviečok v pôdoryse veľkej Dávidovej hviezdy, na ktorú pozývame nielen účastníkov, divákov, ale aj okoloidúcich.

Čítanie mien organizuje ICEJ Slovensko a občianske združenie Pravda a láska. Mediálni partneri sú RTVS, tachles.tv a Rádio 7.

Podujatie organizujeme za finančnej podpory Nadácie mesta Bratislavy, Bratislavského samosprávneho kraja, Bratislava-Starého mesta a Spoločenstva kresťanov Bratislava.

Partneri: Dokumentačné stredisko holokaustu, ŽNO Bratislava, UZŽNO, Bratislavské kultúrne informačné stredisko, Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava n.o. a Platforma Kresťania v meste.

Kontakt pre média: Karin Miháľová, mihalova.karin@icej.sk, +421 940 601 450