ICEJ posilňuje spoluprácu s KKL-JNF pre podporu „zelenej“ budúcnosti Izraela

Zástupcovia štátov združených v Medzinárodnom kresťanskom veľvyslanectve Jeruzalem (ICEJ), vrátane Slovenska, boli 11. mája hosťami organizácie Keren Kayemeth LeIsrael – Židovského národného fondu (KKL-JNF) na ceremónii sadenia stromov v škôlke Eštaol v horách blízko Jeruzalema. Nové sadenice sú pôvodným stredomorským dubom, ktorý dokáže v miestnom suchom podnebí prežiť aj viac generácií.

„ICEJ spolupravcuje s KKL-JNF od svojho vzniku v roku 1980. Vďaka nášmu spoločnému úsiliu kresťania z celého sveta vysadili státisíce stromov po celom Izraeli,“ povedal Dr. Jürgen Bühler, prezident ICEJ. Izrael je svetovým lídrom v ochrane vody, zalesňovania a ďalších iniciatív na ochranu a zlepšenie klímy. Sadenie stromov zaradila ICEJ na úvod svojej výročnej International Leadership Conference v Jeruzaleme.

Partnerstvo ICEJ a KKL-JNF bude na programe aj októbrového Sviatku stánkov (Sukkot). Na ten zvoláva ICEJ už viac ako 40 rokov každoreočne tisíce kresťanov z celého sveta. Tento rok chystá s organizáciou KKL-JNF, ktorú ešte v roku 1901 založil Theodor Herzl, tzv. zhromaždenie solidarity s izraelskými komunitami pozdĺž hraníc s pásmom Gazy. Cieľom je podporiť opätovnú výsadbu lesov v oblastiach vypálených teroristickými ohňovými balónmi. Výsadba stromov má za cieľ vytvoriť aj vizuálny bezpečnostný štít pre farmárov miestnych dedín pozdĺž hraníc.

Slávnosť sadenia stromov sa konala v Sabbatikalovom roku, čo znamená, že stromy boli zasadené v podobe sadeníc v kvetináčoch. Do zeme budú zasadené po skončení roka odpočinku.

Peter Švec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *