Vyhlásenie ohľadom Hamasu a Iránu: PODPORUJEME PRÁVO IZRAELA NA OBRANU!

Po brutálnom teroristickom útoku Hamasu zo 7. 10. 2023, ktorého výsledkom je okolo 1.200 obetí z radov predovšetkým civilistov a viac ako 130 stále unesených v Gaze, zažil Izrael zo soboty na nedeľu nový a potenciálne ďaleko ničivejší útok, ktorého strojcom bol islamistický režim a agresor Irán. Okolo 350 projektilov rôzneho typu, ktoré Irán v bezprecedentnom útoku namieril na Izrael predstavovali ničivú silu 60 až 85 ton výbušnín.
Solidarizujeme s Izraelom a apelujeme na politických lídrov a verejné autority, aby bez výhrad uznali právo Izraela na obranu. Neprehliadajme trestuhodné správanie agresora Iránu len preto, že Izraelu sa vďaka jeho obrannému systému a podpore USA, V. Británie, Jordánska… podarilo útok odraziť.
To, že sa Izraelu podarilo bez jedinej obete a so symbolickými škodami ubrániť, nie je víťazstvom a už vôbec to nerieši zdroj problému. Irán totiž cez víkend so všetkou rozhodnosťou podnikol kroky vedúce k deklarovanému cieľu zničiť Izrael. Je veľmi pravdepodobné, že tento pokus zopakuje.
Za oboma útokmi na Izrael stojí rovnaká sila a to islamská republika Iránu, najväčší sponzor svetového terorizmu.
Kombinácia jeho hegemonistických regionálnych ambícií, pokročilé štádium výroby jadrovej zbrane a islamský džihád predstavuje smrteľné nebezpečenstvo pre Izrael, ale aj pre celý svet.
Útok z 1. apríla na budovu v blízkosti konzulátu Iránu v Damašku nie je dôvodom pre tak masívnu odvetu. Irán, jeho politickí a vojenskí lídri desaťročia deklarujú záujem zničiť Izrael a cez Hizballách v Libanone, Hamas v Gaze, či Húsíov v Jemen na demokratický Izrael opakovane a všmožne útočí.
Odmietame samoúčelné diskusie o chybách Izraela pri svojej obrane v nesmierne náročných podmienkach, kde nepriateľ cielene stavia živé štíty ako súčasť boja. Sústreďme sa na hlavný zdroj problému a to je militantný islam, ktorý zbedačuje Gazu a obmedzuje základné ľudské práva v Iráne.
Odmietame dávať priestor úmyselným klamstvám, ktoré ako súčasť cynickej propagandy zamieňaním agresie s obranou krivia realitu a vo svete úmyselne prebúdzajú najsilnejšie antisemitské vášne od II. svetovej vojny. Podporujeme Izrael ako jedinú demokraciu na Blízkom východe, ktorá čelí existenčnej hrozbe.

Peter Švec, predseda ICEJ Slovensko
Peter Werner, prezident B´nai B´rith Tolerancia Bratislava
Miloš Žiak, čestný predseda Izraelskej obchodnej komory na Slovensku

Aliancia pre Izrael (API) je voľné združenie, otvorené organizáciám a osobnostiam, ktoré spája snaha podporiť aktivity vedúce k prehĺbeniu spojenectva Slovenska s Izraelom ako jedinou demokraciou na Blízkom východe. Jej činnosť vychádza z potreby jednoznačného
vymedzenia sa voči snahám relativizovať holokaust, voči prejavom antisemitizmu a aktívne sa zasadzovať za právo Izraela chrániť sa pred terorom, delegitimizáciou a akýmkoľvek spochybňovaním jeho existencie.
Zakladajúci členovia API sú slovenská pobočka Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ – International Christian Embassy Jerusalem), B´nai B´rith Tolerancia Bratislava a Izraelská obchodná komora na Slovensku.