Stanovisko ICEJ k rozhodnutiu ICC

Jeruzalem, 8. februára 2021

Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem sa stavia proti selektívnemu rozhodnutiu Medzinárodného trestného tribunálu (ICC), ktorý v rozpore so zásadami medzinárodného práva hodlá rozšíriť svoju právomoc, aby mohol posúdiť obvinenie Izraela z údajných vojnových zločinov. Tento predpojatý krok namierený proti jedinému židovskému štátu vyvoláva dôvodné podozrenie, že Súd je motivovaný antisemitizmom.

ICEJ konštatuje, že toto rozhodnutie je úplne absurdné: Izrael, ktorý ani nie je členom ICC, má zavedené vlastné seriózne a aktívne súdne mechanizmy, ktoré akékoľvek zločiny tohto druhu postihujú, zatiaľčo Palestínci nespĺňajú ani kritéria suverénneho štátu podľa Rímskeho štatútu, ktorým sa tribunál riadi. Medzinárodný trestný tribunál preto nemá aktívnu legitimitu ani právomoc vyšetrovať Izrael a rozhodovať o údajných vojnových zločinoch na takzvaných okupovaných územiach.

Zdá sa, že tribunál podľahol extrémnej horlivosti špeciálnej prokurátorky a tým, že posvätil jej snahu obžalovať izraelských občanov na základe neplatných a neudržateľných obvinení, sa dopúšťa pokrivenia medzinárodného práva,“ povedal prezident ICEJ Dr. Jürgen Bühler. „ICC dnes a denne necháva bez povšimnutia správanie brutálnych režimov, ako je Irán a Sýria, ktoré páchajú strašné zverstvá voči vlastnému obyvateľstvu, a miesto toho chce stíhať Židov za to, že stavajú balkóny na svojich domoch vo východnom Jeruzaleme, akokeby išlo o nacistických vojnových zločincov. ICEJ bude vo svojej celosvetovej sieti národných kancelárií vyzývať členské štáty ICC, aby toto odporné rozhodnutie odmietli a prehlásili za neplatné.“

David Parsons, hlavný hovorca a viceprezident ICEJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *